top of page

Нові видавництва 2020

01.10.2020


 

2020 – незвичайний рік. І якщо деякі події оминули видавничий бізнес,інші вплинули доволі суттєво. Особливо – пандемія коронавірусу, що перевернула світ з ніг на голову. Через карантинні обмеження книгарні та видавництва мали перелаштуватись на дистанційну роботу.

Проте це не завадило появі нових видавництв. Цього року їх з’явилось п’ять: Портал, Deinde, Віхола, Вookraine та Лабораторія.


Портал


«Ідея видавничо-освітнього проєкту «Портал» виросла з багатьох міркувань. По-перше, на мою думку, можливо дбати тільки про те й любити те, що знаєш і відчуваєш. Щоб любити свою країну, потрібно змалечку про неї говорити, читати, співати. Потрібно вивчати свою історію. По-друге, наші діти мають розуміти історичні витоки і корені — й добрі, й злі, — щоб робити висновки і мудро будувати майбутнє. Усім нам необхідно усвідомити, що ми — український народ — маємо велику спільну історію, і сьогодні одне з головних наших завдань — об’єднатися довкола неї» - Олена Хіргій, керівник «Порталу».


Видавництво з’явилось навесні і до листопаду подало у продаж 20 найменувань. У подальших планах створювати по 50 книг щороку та просувати систему освітніх матеріалів (теоретичний блок і зошити із завданнями) з історії України у світовому контексті.


Свою місію видавництво визначає наступним чином:

· Об'єднання України історією.

· Перехід від заучування історії до її розуміння.

· Створення підґрунтя для відповідального громадянського суспільства.

· Актуалізація питань ідентичності.

· Перепрочитання української літератури.

· Розробка і впровадження освітніх матеріалів для дітей.

· Підготовка і підтримка творчості вчителів, скорочення часу на підготовку до занять.

· Формування позитивного освітнього спілкування.


«Разом із командою видавничих фахівців, експертів-істориків, освітян-новаторів, дитячих психологів, літературознавців, авторів та ілюстраторів ми розробляємо книжкові серії та освітні матеріали, що мають стати для дітей справжніми порталами у світ історії, мистецтва й розвитку особистості» йдеться на сайті.


Bixoлa


Віхола — київське видавництво, яке спеціалізується на нон-фікшн книжках для дорослих. Теми варіюються від психології, підприємництва, лайфстайлу до науково-популярної літератури. Пріоритет – не тематика, а створення якісного та цікавого для українців продукту.


Віхола проти інтелектуального пафосу. Їх мета – перетворити отримання будь-якого знання на розвагу. Адже прочитання книги не обов’язково змінить ваше життя кардинально, не зробить з вас атлета чи прихильника здорового харчування відразу після прочитання та з мінімальними зусиллями. Тож краще не покладати таких надій і просто зайняти цікавим чтивом свій вільний час, дізнатися щось нове — і тоді може з’явитись бажання змінити щось у собі.


Місія видавництва: пояснити світ простими словами. Окрім зрозумілого опису складних тем, Віхола цінує і просуває такі якості видань:


Натхнення. Книжка — не інструкція, а джерело натхнення.

Мобільність. Книжка, як і смартфон, має бути мобільною і завжди бути з нами.

Досвід. Звісно, книжка — це унікальні знання, навички, почуття та емоції.

Доступність. В легкій і доступній формі розкриваються теми, у яких часом важко чи нудно розбиратися.

Різноманіття. Видавництво працює для людей, яким цікаво все.


Головна редакторка Ольга Дубчак розповіла, що «Віхола» відразу виходить на ринок з низкою авторів, які готові до співпраці. З-поміж них: Наталя Підлісна, Маріанна Бойко, Володимир Станчишин, Ольга Маслова та інші.


Bookraine


«Ідея з’явилася ще восени 2019-го року, коли зібралося разом кілька людей, закоханих у літературу, із досвідом у різних сферах – від дизайну до журналістики. Ми знали, як складно сучасному українському автору знайти свого видавця, як не вистачає в Україні якісних перекладів світової літератури, і вирішили зробити свій внесок у цю нішу»


І здійснення цієї ідеї відбулось доволі швидко: вже 29 грудня 2019 була створена сторінка Фейсбук, а 20 лютого опублікувано перший пост-знайомство.


Bookraine планує створювати якісну художню літературу для дорослих, нонфікшн, мистецькі видання. Основна цільова аудиторія – дорослі читачі (16+), проте також розглядають можливість видання літератури для підлітків.


Видавництво налаштовано на тісну співпрацю з молодими авторами: з ним надзвичайно легко зв’язатись через електронну пошту, або заповнивши анкету для авторів (посилання на їхній сторінці Інстаграм). Окрім вже заявлених нон-фікшн, ілюстраційних та мистецьких творів, Bookraine готові розглянути нестандартні авторські жанри і новітні книжкові формати. До того ж, видавництво вже підготувало декілька проєктів, пов’язаних із творчістю в ізоляції, та продовжує приймати рукописи, створені під час карантину.


Лабораторія


«З проєктом “Лабораторія” я повертаюся назад в бізнес, зібравши професійну команду і виборовши право видавати найкращі літературні новинки у жанрі нон-фікшн» Антон Мартинов, директор видавництва.


«Лабораторія» збирається знайомити читачів з найкращими книжками, які читає увесь світ. Шляхом поєднання естетики книговидання та інновацій у менеджменті й технологіях роботи з текстом, вони досягнуть максимальної якості роботи.


Формула хороших книжок: сенс + комфорт + дизайн. Це філософія та головні орієнтири роботи видавництва. Сенс – лишається лиш основне та актуальне. Комфорт – кожне видання має примірники з м’якою та твердою обкладинками, аудіо та електронний формат, щоб читачі обрали найзручнішу для них форму. Дизайн – мінімалізм та якість є основними характеристиками книг «Лабораторії».

Хоча видавництво з’явилось нещодавно, у продаж вже поступило 6 найменувань.


Deinde


Хоча ідея створення була давно, запустити проєкт змогли лише тепер. Під кінець липня видавництво створило сторінку в Фейсбуці, а через кілька днів у Інстаграмі.


«Deinde Publishing» – видавництво сучасної іспаномовної та англомовної прози. Його мета – ознайомлення читачів з найцікавішими та найсвіжішими текстами, які запам’яталися не тільки доброю історією, а й тим, як вона розказана.


Наразі йде робота над трьома романами мексиканської прози. Вже можна придбати «Бенкет у норі» Хуана Пабло Вільялобоса з неймовірними ілюстраціями, які оцінив сам автор. Триває робота над романом «Сезон ураганів» цьогорічної номінантки на Букера Фернанди Мельчор. Також видавництво працює над романом «Знаки, що передували кінцю світу» Юрія Ерейри.


«Отже, будемо мати три тексти про Мексику, а далі хочемо зосередити свою увагу на трьох ірландських авторах» – говорять видавці.


Авторка: Олександра Швачко


4 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page