top of page

Книги та карантин: як змінилась читацька поведінка українців

05.10.2020

Український Інститут книги вирішив дослідити, як вплинув карантин на читацьку поведінку українців. Соціологи переглянули 1 387 163 одиниць контенту у соцмережах, щоб зробити висновки. Що ж усе-таки виявили дослідники, читайте у цій статті.



Читають чи ні?


Правильна відповідь — читають! Принаймні, читали: запалу вистачило до кінця травня.

Дослідження Інституту книги спирається на згадки книг і читання у Фейсбуці, Інстаграмі, відео на Ютубі та постах у Телеграм-каналах. Після травневого “вибуху” кількість згадок зменшилася та повернулася на рівень січня-лютого, коли карантин ще не сприймали серйозно. Деякі читачі розповідають, що так і не прочитали заплановані тексти.


Такий спад можна легко пояснити: по-перше, люди почали турбуватися через кризу та подовження ізоляції. По-друге, у соцмережах з’явилося багато вебінарів, безкоштовних курсів та онлайн-концертів — а це серйозна конкуренція, погодьтесь.

Також дослідники виявили найпопулярніший жанр серед опитаних — це нон-фікшн. Хоча попитом користувалися і книги з виховання — здається, закриття дитсадків та офісів все-таки спантеличило батьків. Найактивнішими читачами стали люди від 40 до 49 років, а лідером серед книжок залишилися друковані видання.


5 книг під будь-який настрій


Ми підібрали 5 книг, які підійдуть під будь-який настрій — на випадок, якщо ви вирішили змінити статистику. Приємного читання!


«Нагальні речі», Стівен Кінг

Захоплююча книга про вічне зло, а також сміливість і людяність, які йому протистоять. Угоди з совістю, довіра до себе та те, що може статися, коли ваші бажання стають сильнішими за вас.


«Історія бджіл», Майя Лунде

Якщо ви питали себе, навіщо взагалі потрібні комахи, антиутопія норвезької письменниці дасть доволі чітку відповідь. Кожна дія людини має свій наслідок — і на глобальному рівні в тому числі.


«Просто діти», Патті Сміт

Автобіографічна книга американської співачки Патті Сміт розповідає про шлях її становлення, надихає та нагадує про те, яким дивовижним може бути життя, якщо ви відкриті для нього.


«Гострі предмети», Ґіліян Флінн

Психологічний детектив про репортерку Каміллу Прейкер, яка отримує неприємне завдання: дівчина має повернутися у рідне містечко та провести журналістське розслідування двох вбивств. І якщо Камілла хоче написати гарний репортаж, їй доведеться розслідувати не тільки вбивства, а й загадки свого власного минулого.


«Кохання під час холери», Габріель Гарсія Маркес

Найромантичніша розповідь про те, що любов буває різною і трапляється у найпохмуріші часи.


Авторка: Марія Тонконог

10 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page